Το φαινόμενο των προκλητικών selfies και οι συνέπειες του






Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έφηβες και νεαρές γυναίκες που αναρτούν προκλητικές φωτογραφίες τους στις σελίδες κοινωνική δικτύωσης δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις
στις συνομήλικες τους.

Μια από τις ερευνήτριες, η οποία εργαζόταν στο πανεπιστήμιο Corvallis του Όρεγκον, όπου έλαβε χώρα η μελέτη, δήλωσε σε συνέντευξη της ότι τα ευρήματά της εξαπολύουν ξεκάθαρες κατηγορίες απέναντι στην ανάρτηση προκλητικών φωτογραφιών στο διαδίκτυο. Επισήμανε μάλιστα, ότι η μεγάλη πίεση που ασκείται στις νεαρές γυναίκες, έτσι ώστε να αναδεικνύουν τους εαυτούς τους ως σέξι με τη βοήθεια των προκλητικών αυτών φωτογραφιών, μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες.

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε δυο προφίλ μιας φανταστικής 20χρονης γυναίκας στο ευρέως γνωστό Facebook. Και τα δυο προφίλ ήταν ακριβώς τα ίδια, εκτός από το γεγονός το ένα περιλάμβανε μια προκλητική φωτογραφία και το άλλο μια μη προκλητική φωτογραφία. Στη μη προκλητική φωτογραφία η γυναίκα φορούσε τζην παντελόνι , ένα κοντομάνικο πουκάμισο κι ένα φουλάρι που κάλυπτε το μπούστο της. Στην άλλη φορούσε ένα κοντό κόκκινο φόρεμα με άνοιγμα που άφηνε το ένα της πόδι εκτεθειμένο μέχρι τη μέση περίπου του μηρού και αποκάλυπτε μια καλτσοδέτα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 118 έφηβες και νεαρές γυναίκες ηλικίας 13-25 να εκτιμήσουν ένα από τα δυο προφίλ. Οι συμμετέχουσες που είδαν την προκλητική φωτογραφία δήλωσαν ότι οι γυναίκες αυτές ήταν λιγότερο ελκυστικές τόσο σε σωματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και λιγότερο ικανές για διάφορα επιτεύγματα.

Τα ευρήματα, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, υπογραμμίζουν την ανάγκη να κατανοήσουν οι νέοι άνθρωποι τα μακρόχρονα αποτελέσματα της διαδικτυακής τους δραστηριότητας.

Οι ερευνητές ενθαρρύνουν τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όσους έχουν σημαντική επιρροή στους εφήβους να συζητήσουν ανοιχτά σχετικά με το ζήτημα και να τους βοηθήσουν να καταλάβουν ότι η δημόσια έκθεση στο διαδίκτυο μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Η συγγραφέας της μελέτης μάλιστα, τόνισε ποσό σημαντικό είναι τα νεαρά κορίτσια να μην επικεντρώνονται μονό στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά να εστιάζουν στο ποιες είναι σαν άνθρωποι και ποια είναι η θέση τους και ο ρόλος τους στον κόσμο.

http://www.newscity1.net/2015/01/selfies_24.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νιώθετε ότι θα λιποθυμήσετε; Δείτε τι πρέπει να κάνετε