Πλειστηριασμοί: 50.000 σπίτια... στα χέρια τραπεζίτη! Ανατρέπεται ο νόμος Ν. 3869/10 το μοναδικό φιλολαϊκό μέτρο των τελευταίων ετών




Ανατρέπεται ο νόμος Ν. 3869/10 το μοναδικό φιλολαϊκό μέτρο των τελευταίων ετών
Τα μεσαία εισοδήματα είναι οι χαμένοι της μάχης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που τέλειωσε με ζημιές για την ελληνική πλευρά.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Με τη συμφωνία και στους πλειστηριασμούς ολοκληρώνεται το πρώτο κύμα των προαπαιτουμένων που επιδιώκεται να ψηφιστούν ως την Πέμπτη το βράδυ, ώστε να δοθούν τα 10+2 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

Πλέον οι εκιτμήσεις μιλούν για 50.000 σπίτια που θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμούς από τα περίπου 400.000 στεγαστικά δάνεια τα οποία σήμερα δεν εξυπηρετούνται, με την πρωτοβουλία να για την πολιτική που θα ακολουθήσουν να ανήκει στις τράπεζες για τα σπίτια αντικειμενικής αξίας άνω των 170.000 ευρώ και οικογένειες με συνολικό ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.639 ευρώ.

Με τα νέα δεδομένα πλήρη προστασία της κύριας μόνο κατοικίας τους απολαμβάνουν οι δανειολήπτες με εισοδήματα από 8.180 έως 20.639 ευρώ (8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο και 20.639 δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια) ετησίως με κατοχή ακινήτου αξίας έως 170.000 ευρώ θα. Αν υπάρχει κάποιο άλλο ακίνητο, για παράδειγμα ένα εξοχικό αυτό δεν θα προστατεύεται.

Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περίπου 100.000 δανειολήπτες (το 25% των κόκκινων δανείων). Για την κατηγορία αυτή προβλέπεται ότι η μηνιαία δόση προς την Τράπεζα θα επιχορηγείται και από το κράτος με δυνητικό κόστος 100 εκατ. ευρώ, αν δεν έχει ο δανειολήπτης να πληρώσει τη μηνιαία δόση.

Όποιος ξεπερνά έστω και κατά ένα ευρώ τα όρια εισοδήματος και περιουσίας, αλλάζει κατηγορία και απειλείται με πλειστηριασμό. Περίπου 100.000-150.000 δανειολήπτες θα προσπαθήσουν όμως να ενταχθούν στη δεύτερη κατηγορια προστασίας, εφόσον εκπληρούν τα ειδικά όρια που θα προβλεφθούν.

Στη δεύτερη κατηγορία θα ανήκουν όσοι έχουν ελαφρώς υψηλότερα εισοδήματα από την πρώτη και συγκεκριμένα, αν έχουν σπίτι αντικειμενικής αξίας έως 230.000 ευρώ και εφόσον δηλώνουν στην εφορία 13.906 ευρώ προκειμένου για άγαμο, 23.659 ευρώ για ζευγάρι, 29.372 ευρώ για οικογένεια με 1 παιδί ή 35.086 ευρώ για οικογένεια με επιπλέον παιδιά, όσα και αν είναι αυτά (πχ τρίτεκνες, πολύτεκνες κλπ).

Για αυτούς, δεν υπάρχει αυτόματη προστασία. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να ελεγχθεί: Προβλέπεται αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (το λεγόμενο «τεστ αποτίμησης περιουσίας»), αν ο δανειολήπτης κριθεί συνεργάσιμος με την τράπεζα, αν πλήρωνε κανονικά πριν την κρίση κλπ.

Τότε ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια, έως το τέλος του 2018. Μετά θα υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος και των ορίων.

Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, η δόση θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία θα συνυπολογίζεται σε συνάρτηση με το εισόδημά του που αναπροσαρμόζεται με βάση τη φορολογική δήλωση.

Γιατί στη μάχη των πλειστηριασμών μπορεί η κυβέρνηση να κέρδισε στο ύψος των αντικειμενικών αξιών όμως οι δανειστές καθόρισαν τα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα αυτοί που θα πληγούν να είναι τα μεσαία εισοδήματα, τα λεγόμενα μεσαία νοικοκυριά.

Επιπλέον η τράπεζα θα αποφασίζει αν ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος, ενώ θα απουσιάζει μια ανεξάρτητη αρχή η οποία θα εποπτεύει τη διαπραγμάτευση.

Ουσιαστικά ανατρέπεται ο νόμος Ν. 3869/10 το μοναδικό φιλολαϊκό μέτρο των τελευταίων ετών και το οποίο αποτελούσε νομικά μια αναγκαιότητα αφού πετύχανε μια άμεση προστασία των δανειοληπτών μέσα από την διαδικασία της προσωρινής ρύθμισης των Ειρηνοδικείων.

Τα δικαστήρια εξέταζαν τις πραγματικές ανάγκες των δανειοληπτών και έκριναν με βάση το βιοτικό επίπεδο και όχι με πλαφόν και αριθμούς. Πλέον όμως οι θεσμικές αλλαγές που προωθούνται με βάση τους αριθμούς οδηγούν στον αποκλεισμό πλέον μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας.

newsbomb.gr



Το διαβάσαμε από το: Πλειστηριασμοί: 50.000 σπίτια... στα χέρια τραπεζίτη! Ανατρέπεται ο νόμος Ν. 3869/10 το μοναδικό φιλολαϊκό μέτρο των τελευταίων ετών http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/11/50000-386910.html#ixzz3rxyucCOi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο