Οι κίνδυνοι από την υπερβολική χρήση smartphones…






Αυτή η μανία που έχει πιάσει τους Έλληνες με τα smartphones, όπου όλοι είναι με ένα τέτοιο στο χέρι, με τα μάτια κολλημένα στις οθόνες, χωρίς να δίνουν σημασία στον όποιο περίγυρο, δεν είναι ένα ακόμη καθαρά νεοελληνικό φαινόμενο. Είναι μια παγκόσμια μόδα.


Δυστυχώς όμως, αυτή η μόδα άρχισε να κοστίζει και μάλιστα πολύ σοβαρά. Και δεν αναφέρομαι στο οικονομικό κόστος, αλλά σε αυτό της υγείας όπως επίσης και σε ανθρώπινες ζωές…


Στη Κίνα, τον προηγούμενο μήνα, ένα δίχρονο αγγελούδι βρήκε φρικτό θάνατο μπροστά στην μαμά του, η οποία όμως ήταν καρφωμένη στο smartphone της. Ένα τραγικό περιστατικό που έχει οδηγήσει πολλούς στην Κίνα να ζητούν μέχρι και κρατική παρέμβαση για το όλο θέμα της χρήσης κινητών!
Το σκληρό αυτό βίντεο (εδώ ) από κάμερα παρακολούθησης σε δρόμο κινεζικής πόλης, δείχνει το δίχρονο κοριτσάκι να περπατάει αμέριμνο δίπλα σε ένα θηριώδες SUV, με την μαμά του να ακολουθεί λίγα βήματα πιο πίσω, αφοσιωμένη όμως στο κινητό της. Το όχημα ξεκινάει, και παρασύρει το κοριτσάκι με την μαμά του να μην αντιλαμβάνεται τι γίνεται παρά μόνο όταν ήταν ήδη αργά. Το μωράκι εξέπνευσε στη διαδρομή για το νοσοκομείο μέσα στο ασθενοφόρο που κλήθηκε να το μεταφέρει. Όσο για τον οδηγό, η τροχαία δεν προχώρησε σε δίωξη, αφού όπως φαίνεται δεν μπορούσε να δει το μωράκι μιας και αυτό ήταν στο τυφλό σημείο του οχήματός του.
Το συγκεκριμένο βίντεο προκάλεσε έντονες συζητήσεις στη Κίνα, με κάποιον χρήστη του φέισμπουκ να γράφει δηκτικά: «αν το κινητό σου είναι τόσο σημαντικό, τότε γιατί γέννησες παιδί»; Η εισαγγελία της πόλης, που χαρακτήρισε το περιστατικό ιδιαίτερα λυπηρό, ανέβασε στο σάιτ της την έκκληση «αφήστε στην άκρη τα κινητά σας και σώστε τα παιδιά σας»!



Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει, άλλα δυο δίχρονα παιδάκια έχασαν με παρόμοιο τρόπο τη ζωή τους στη Κίνα το τελευταίο 15μηνο, με τις μαμάδες τους να είναι στον κόσμο τους, καθηλωμένες στα κινητά τους τηλέφωνα! Όπως λέει ένας ειδικός στον εθισμό των κινητών, «δεν υπάρχει αρκετή συζήτηση όσον αφορά στους πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από την μανιώδη χρήση των κινητών».
Παράλληλα, οι γιατροί έχουν πλέον ταυτοποιήσει και έναν ακόμη νέο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, που προέρχεται από την άλογη χρήση των smartphones. Πρόκειται για μια μορφή προσωρινής τύφλωσης (transient smartphone blindness) η οποία αρχικά δεν φαίνεται ιδιαίτερα σοβαρή. Ήδη όμως πάσχουν από αυτήν δυο γυναίκες στην Βρετανία, και το έπαθαν επειδή χρησιμοποιούσαν τα smartphones τους μέσα στο σκοτάδι, ξαπλωμένες στο πλάι, με τέτοιο τρόπο ώστε μόνο το ένα μάτι να βλέπει την φωτεινή οθόνη ενώ το άλλο καλύπτονταν από μαξιλάρι. Αυτή η στάση κάνει το ένα μάτι να προσαρμόζεται στο σκοτάδι την ίδια ώρα που το άλλο προσαρμόζεται στην έντονη φωτεινότητα. Όταν έσβηνε το κινητό τους, τότε μέσα στο σκοτάδι τα συμπτώματα προσωρινής τύφλωσης παρουσιάζονταν πάντα στο μάτι που είχε προσαρμοστεί στην φωτεινότητα.
Οι δυο γυναίκες, ηλικίας 22 και 40 αντίστοιχα, υφίσταντο τύφλωση που διαρκούσε έως και 15 λεπτά της ώρας, ενώ αυτό το φαινόμενο κρατούσε μήνες ολόκληρους.
Αν και έκαναν διάφορες εξετάσεις μαγνητικές τομογραφίες κλπ χρειάστηκε ένας μόνο οφθαλμίατρος, ο Dr. Gordon Plant, ο οποίος τις ρώτησε τι ακριβώς έκαναν όταν παρουσιάζονταν το πρόβλημα, για να διαπιστωθεί και η αιτία του προβλήματος.
Πάντως, η αμερικανική Εταιρία Οφθαλμολογίας αναφέρει ότι τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι ακόμη αρκετά για να ταυτιστεί η χρήση κινητού με την προσωρινή τύφλωση, εν τούτοις η γενική συμβουλή είναι να κοιτάμε το smartphone μας και με τα δυο μάτια, όταν είμαστε σε σκοτεινό χώρο.


S.A.


New England Journal of MedicineMiami Herald


orthografos.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο